Τα συναισθήµατα κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αλληλεπίδραση µε το περιβάλλον µας.
Επιδρούν στην αντιληπτική διαδικασία και οδηγούν σε αλλαγές στη συµπεριφορά, στην έκφραση του προσώπου και στη στάση του σώµατος.
Το συναίσθηµα είναι µια υποκειµενική αντίδραση σε ένα σηµαντικό γεγονός που εκδηλώνεται µέσω φυσιολογικών, εµπειρικών και συµπεριφορικών αλλαγών.
Από τη µία πλευρά το άτοµο σκέφτεται και από την άλλη νιώθει, συνυπάρχουν ο συγκινησιακός και ο λογικός νους,η λογική και η συναισθηµατική νοηµοσύνη.
Τα συναισθήµατα και η σκέψη δηλαδή τελούν υπό καθεστώς αλληλεξάρτησης.
Ο ορισµός των συναισθηµάτων.
Είναι δύσκολο να δοθεί ένας ολοκληρωµένος και πλήρης ορισµός του όρου συναίσθηµα(emotion) λόγω τις ποικιλίας των συναισθηµατικών καταστάσεων που βιώνουν οι άνθρωποι.
Πρώτον, τα ερεθίσµατα που τα προκαλούν (εξωτερικές εικόνες, παραστάσεις) .
Δεύτερον, οι αντιδράσεις του νευρικού συστήµατος .
Τρίτον, οι µεταβολές στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισµού (παλµός, πίεση του αίµατος) .
Τέταρτον, οι εξωτερικές αλλαγές του πρόσωπου (φωνή, συµπεριφορά) .
Πέµπτον, οι εµπειρίες του ατόµου ως αποτέλεσµα της βίωσης αυτών των συναισθηµάτων.
Οι ιδιότητες των συναισθηµάτων.
Η ένταση, η διάρκεια και η ποιότητα είναι τρεις από τις βασικές ιδιότητες των συναισθηµάτων.
Η ένταση αφορά το βαθµό που αισθανόµαστε ένα συναίσθηµα αυτό µπορεί να είναι πολύ δυνατό, µέτριο ή ελάχιστο σε ένταση.
Η διάρκεια αφορά το χρόνο που διαρκεί ένασυναίσθηµα, αν αυτό είναι θετικό και κρατάει µεγάλο χρονικό διάστηµα υπάρχει η πιθανότητανα οδηγήσει σε αρνητική κατάληξη όπως πλήξη, κόπωση λόγω κορεσµού και επανάληψης τουσυναισθήµατος αντίθετα δεν συµβαίνει το ίδιο µε το αρνητικό συναίσθηµα αυτό σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να οδηγήσει σε κάτι θετικό απλά µπορεί η ένταση του να µειωθεί.
Η ποιότητα αφορά το είδος της ψυχικής κατάστασης που δηµιουργεί και αυτή διαχωρίζεται σε δύοείδη τα θετικά και ευχάριστα και τα αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήµατα που κυριαρχούνστην ζωή του ατόµου.
Η ταξινόµηση των συναισθηµάτων.
Τα συναισθήµατα ταξινοµούνται σε ατοµικά, κοινωνικά, βιολογικά και ανώτερα.
Ξεκινώντας από τα ατοµικά συναισθήµατα (αυτοσυναισθήµατα) που έχουν ως σηµείο αναφοράςτο ίδιο το άτοµο και τι αισθάνεται µπορούµε να οδηγηθούµε στο θετικό ή αρνητικόαυτοσυναίσθηµα. Σε οριακές καταστάσεις αυτό µπορεί να οδηγήσει σε σύµπλεγµα ανωτερότητας ή κατωτερότητας αντίστοιχα.
Επιπλέον έχουµε τα κοινωνικά συναισθήµατα που έχουν ως πεδίο αναφοράς τον άλλον και τα συναισθήµατα που δηµιουργούνται µέσα από συναναστροφή αυτή. Πρόκειται για τις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται µεταξύ του ατόµου και των ανθρώπων που τον περιβάλλουν.
Η επικοινωνία όταν είναι πραγµατοποιήσιµη και εφικτή προκαλεί θετικά κοινωνικά συναισθήµατα όπως: φιλία, αποδοχή, συµπάθεια αναγκαία για την ψυχική υγεία τουατόµου. Αντίθετα τα αρνητικά κοινωνικά συναισθήµατα οδηγούν σε διάσπαση της ψυχικής ηρεµίας του ατόµου ωθώντας το στην οργή, το θυµό, την επιθετικότητα κ.α.
Σχετικά µε τα βιολογικά συναισθήµατα που προκαλούνται στο άτοµο αυτά έχουν σχέση µε βιολογικές λειτουργίες όπως η δίψα, η πείνα, ο κορεσµός και τα συναισθήµατα που προκαλούνται στο άτοµο ως αποτέλεσµα αυτών.
Τέλος τα ανώτερα συναισθήµατα συνδέονται µε ανώτερες γνωστικές καταστάσεις και τονκώδικα αξιών και χωρίζονται σε θεωρητικά, ηθικά, καλαισθητικά, θρησκευτικά, ανθρωπιστικά, εθνικά και πατριωτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου