Τι είναι η σεξουαλική διαταραχή;
Τι είναι οι σεξουαλικές διαταραχές του άνδρα;
Τι είναι οι γυναικείες σεξουαλικές διαταραχές;
Τι είναι η σεξουαλική διαταραχή;
Τα ακόλουθα μπορεί να είναι η απλούστερη απάντηση και ο πιο κατάλληλος ορισμός για την σεξουαλική διαταραχή και τη σεξουαλική δυσλειτουργία "Sexual Dysfunction"
(Είναι η έλλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας και η αδυναμία της σεξουαλικής ανταπόκρισης)
Οι σεξουαλικές διαταραχές μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες:
Πρώτο: οι σεξουαλικές διαταραχές "εμπόδια" σε άνδρες και γυναίκες
Δεύτερο: οι σεξουαλικές αποκλίσεις/διαστροφές
Θα εξετάσουμε εδώ σεξουαλικές διαταραχές σε άνδρες και γυναίκες και μερικές συμπεριφοριστικές θεραπείες (Behavior therapy).
Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σεξουαλικών διαταραχών στις γυναίκες είναι:
Aδύναμη λίμπιντο, διαταραχή της διέγερσης, αδυναμία οργασμού, συστολές της μήτρας, πόνος επαφής και σεξουαλικοί φόβοι.
Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της ανδρικής σεξουαλικής διαταραχής είναι:
Αδύναμη λίμπιντο, διαταραχή της διέγερσης, γρήγορη εκσπερμάτωση, αργή εκσπερμάτωση, πόνος εκσπερμάτωσης, πόνος επαφής και σεξουαλικοί φόβοι.
Σεξουαλικές διαταραχές στις γυναίκες:
1) - Η αδυναμία της σεξουαλικής επιθυμίας:
Είναι η έλλειψη της αυθόρμητης επιθυμίας για σεξ, παρ’ όλη την εν δυνάμει ικανότητα για ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες του συντρόφου και παρ’ ότι δεν έχει εκλείψει η αίσθηση της σεξουαλικής διέγερσης και η ικανότητα για οργασμό. Είναι επίσης η απροθυμία ανάληψης σεξουαλικών πρωτοβουλιών καθώς επίσης και η αποστροφή για τις σεξουαλικές πρωτοβουλίες των συντρόφων.
2) - Η αδυναμία της σεξουαλικής διέγερσης:
Είναι η αποτυχία στη φυσιολογική ανταπόκριση (μη διόγκωση του κόλπου, μη ύγρανσή του κλπ.) και η έλλειψη των αισθήσεων που συνοδεύουν συνήθως τη σεξουαλική διέγερση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ορμονικές αλλαγές μετά από μία γέννα ή μετά από τον εμμηνορροϊκό κύκλο, έχουν ως αποτέλεσμα τη φτωχή ανταπόκριση των σεξουαλικών διεγέρσεων.
3) - Οργασμική διαταραχή:
Το να μη φτάσουν σε οργασμό, που είναι η κορύφωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και παρ’ όλο αυτό να απολαύσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα "παρά του ότι δεν είχαν πρόσβαση σε οργασμό, δεν είναι πρόβλημα από μόνο του". Βρίσκουμε γυναίκες που έζησαν, χωρίς να έχουν καμία αίσθηση της εκστατικής επαφής (οργασμός). Και ο βαθμός στον οποίο οι γυναίκες θεωρούνται ότι έχουν ένα πρόβλημα, όσον αφορά την πρόσβαση σε οργασμό, εξαρτάται εν μέρει από τις προσδοκίες τους. Βεβαίως πολλά πράγματα και σε αυτόν τον τομέα αλλάζουν με το χρόνο.
4) – Κολπικοί σπασμοί:
Αυτή η διαταραχή οδηγεί στην αδυναμία διείσδυσης. Μπορεί να αποδοθεί σε βίαιη ή δυνατή διείσδυση που προκαλεί μεγάλο πόνο. Αποτέλεσμα της δυνατής εισόδου είναι οι συστολές του κολπικού μυός κατά τη διαδικασία διείσδυσης.
Είναι ακούσιες αντιδράσεις, τις οποίες οι γυναίκες αισθάνονται πως δεν μπορούν να τις ελέγξουν. Σπασμοί είναι δυνατό να συμβούν κατά την έναρξη της κολπικής συνουσίας των γυναικών, κατά την πρώτη φορά.
Οι συχνοί σπασμοί του κολπικού μυός είναι διαταραχή σε πρώτο στάδιο, και παρουσιάζονται σε γυναίκες που αναμένουν τον πόνο στην είσοδο των κολπικών μυών, δημιουργώντας συστολές σε οποιαδήποτε απόπειρα διείσδυσης.
5) - Πόνος επαφής:
Η εμφάνιση του πόνου κατά τη συνουσία, είναι πρόβλημα μερικές φορές που εντοπίζεται στην είσοδο του κόλπου και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: α) Έλλειψη της διέγερσηςβ (Έντονες κολπικές συστολέςγ) Φλεγμονή αιδοιοκολπική
Σεξουαλικές διαταραχές στους άνδρες:
Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας: Παρά το γεγονός ότι όλοι οι άνδρες -με τον ίδιο τρόπο όπως και οι γυναίκες- χάνουν μερικές φορές την επιθυμία τους για σεξ, σπάνια ένας άνδρας ζητάει βοήθεια για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα σε σχέση με τις γυναίκες.
Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας στους άνδρες συχνά επηρεάζει τις επιδόσεις τους, με αποτέλεσμα την αδυναμία στύσης (δυσλειτουργία), η οποία είναι ο λόγος που μερικές φορές ένας άνδρας θα ζητήσει βοήθεια και όχι μόνο από την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.
Άλλος λόγος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός μύθου ότι οι άνδρες είναι πάντα έτοιμοι για σεξ και έχουν την ικανότητα για αυτό, γεγονός που καθιστά δύσκολο να ομολογούν ότι πάσχουν από έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ή από απώλεια αυτής της επιθυμίας.
1) - Στυτική διαταραχή:
Η στυτική διαταραχή στους άνδρες είναι σεξουαλική διαταραχή που συνήθως τους οδηγεί να ζητήσουν βοήθεια. Η στυτική διαταραχή επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες και ανησυχεί ιδιαίτερα. Μπορεί να επηρεάζεται από οργανικές διαταραχές ή να είναι αποτέλεσμα από παρενέργειες φαρμάκων ή συνέπεια κατανάλωσης αλκοόλ... Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα των στυτικών δυσλειτουργιών.
2) - Πρόωρη εκσπερμάτωση:
Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι μια σχετική έννοια. Είναι συχνή στους άνδρες, ειδικά στους νέους που κάνουν σεξ για πρώτη φορά, από ότι σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να ασκήσουν ένα μέτρο ελέγχου της ταχύτητας ρίψης κατά τη συνουσία.
Αναφέρουν ο Masters και ο Johnson ότι: «Η πρόωρη εκσπερμάτωση οφείλεται στην αδυναμία του άνδρα να καθυστερήσει την εκσπερμάτωση τόσο, όσο να επιτρέψει την άφιξη του οργασμού στη σύντροφό του».
Άλλοι όμως απαντούν κριτικά στον ορισμό αυτό, ερωτώντας: «Τι γίνεται, όταν η σύντροφός του έχει προβλήματα στη σεξουαλική ανταπόκριση; Διότι αυτό είναι ένα αίτιο, που επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα ενός άνδρα να ελέγχει στην εκσπερμάτωση του».
Ωστόσο, δεν υπάρχει διαφωνία ότι η εκσπερμάτωση που συμβαίνει πριν από την κολπική διείσδυση ή αμέσως μετά τη διείσδυση, είναι διαταραχή και είναι βέβαια περίπτωση πρόωρης εκσπερμάτωσης.
Αν υπάρχει διαταραχή πρόωρης εκσπερμάτωσης σε ήπιες περιπτώσεις, ελέγχονται παράγοντες όπως: ο βαθμός και η ένταση των αισθημάτων μεταξύ των εταίρων ή ασθενείς επαφές και για τις δύο πλευρές.Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι το 75% των ανδρών του δείγματος Kinsey δήλωσαν πως εκσπερμάτωσαν δύο λεπτά μετά τη διείσδυση.
Συνήθως η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι αρχική διαταραχή, και πάντα θα είναι πίσω από μια ιστορία του γρήγορου αυνανισμού, η οποία συχνά συνοδεύεται με αισθήματα ενοχής. Ένας άλλος παράγοντας για την πρόωρη εκσπερμάτωση είναι όταν ο άνδρας εισέρχεται σε μια μακρόχρονη ταχτική σεξουαλική σχέση.
3) - Καθυστερημένη εκσπερμάτιση:
Αυτό επηρεάζει το σχήμα της διαταραχής τόσο στην εκσπερμάτωση, όσο και στην εμπειρία για να φτάσει στον οργασμό, και γενικά δεν θεωρείται κοινό. Εμφανίζεται σε ένα ευρύτερο φάσμα των διαταραχών, οι οποίες περιλαμβάνουν την πλήρη αποτυχία στην εκσπερμάτιση (συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού και της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια του ύπνου).
Περιλαμβάνει, επίσης,την μορφή μερικής αποτυχίας όταν η εκσπερμάτωση δεν είναι δυνατή με την σύντροφο, όταν γίνετε σε πολύ μεγάλη διάρκεια αυνανισμός, όταν γίνεται σεξουαλική επαφή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, και σε γενικές γραμμές είναι πιθανό η αποτυχία στην εκσπερμάτωση να οφείλεται σε οργανικούς λόγους .
4) - Πόνος στην διάρκεια της εκσπερμάτωσης / του οργασμού:
Η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και εκδηλώνεται σε πόνους που συνοδεύονται από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης.
Σε μερικές έρευνες ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά την εκσπερμάτωση μπορεί να προκληθεί από πρωκτικές μυϊκές κράμπες, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας στην επαφή.Και σχεδόν πάντα αυτός ο πόνος κατά τη συνουσία δηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια οργανική αιτία, όπως λοιμώξεις ή τραύματα ή ρήξεις.
Μετά την εξέταση των σεξουαλικών διαταραχών και για τα δύο φύλα οδηγούμεθα σε ένα σημαντικό στάδιο της θεραπευτικής παρέμβασης, το οποίο προηγείται της θεραπείας και στο οποίο έχει μεγάλη σημασία ο ρόλος του θεραπευτή:
Πρέπει η διαδικασία του θεραπευτή να είναι ακριβής ως προς την εκτίμηση της κατάστασης και ως προς το αναμενόμενο όφελος της θεραπείας. Καθώς και η προσεκτική αξιολόγηση να οδηγεί σε ένα επιτυχημένο ξεκίνημα για τη θεραπεία και την πρόληψη της υποτροπής.
Παρατηρείται ότι υπάρχουν λόγοι που εμποδίζουν την μη ολοκλήρωση της έναρξης της θεραπείας, όπως οι εξής:
Για παράδειγμα: Αν υποφέρει ο ένας σύντροφος από κλινική κατάθλιψη, απαιτείται πρώτα η θεραπεία της κατάθλιψης. Μια σοβαρή ανησυχία ή ενδοιασμοί ή ψυχικές διαταραχές υψηλού βαθμού μπορεί να εμποδίζουν την ολοκλήρωση της θεραπείας. Άλλες καταστάσεις έχουν να κάνουν με οικογενειακές θεραπείες (family therapy). Επίσης υπάρχει το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικά ή αλκοόλ, που εμποδίζει τη θεραπεία ή και την έναρξή της, ακόμα πιο σημαντικό είναι αν υπάρχουν μείζονα προβλήματα στη συνολική σχέση μεταξύ των δύο συντρόφων.
Αν απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση για το γάμο πριν από την έναρξη της θεραπείας της σεξουαλικής διαταραχής. Η έλλειψη κινήτρων από οποιοδήποτε από τους συντρόφους ή η έλλειψη κινήτρων από τους δύο είναι κάτι που δεν βοηθά στην επιτυχία της θεραπείας. Η εγκυμοσύνη επίσης και οι επιπτώσεις της στη σεξουαλική επιθυμία... Σε τέτοιες περιπτώσεις προτιμάτε να γίνει θεραπεία μετά τον τοκετό (μετά από περίοδο τριών και έξι μηνών περίπου).
Ο θεραπευτής καθιστά σαφές και για τα δύο μέρη (δηλαδή τους συντρόφους) ότι οι πληροφορίες που αποκαλύπτονται θα παραμείνουν μυστικές και δε θα μοιραστούν με τον άλλο σύντροφο. Αλλά κάποιες πληροφορίες είναι αναγκαίο να τις γνωρίζει και ο άλλος σύντροφος, για την σωστή πορεία της θεραπείας.
Μετά το πέρας της αξιολόγησης, η διαμόρφωση των αιτίων του προβλήματος ή των προβλημάτων και η ερμηνεία των παραγόντων που συνδέονται με αυτά, θα ρίξει φως σχετικά με τις μεταβλητές καταστάσεις που συνδέονται με αυτά. Για τη θεραπευτική επιτυχία, υπάρχουν διάφορα μέσα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς ή άλλους τύπους των σεξουαλικών διαταραχών ή δυσλειτουργίας με συμπεριφοριστική θεραπεία, ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική θεραπεία ή και τα δυο μαζί.
Θεωρούμε ότι η θεραπεία των σεξουαλικών διαταραχών εξαρτάται από την προθυμία των δύο συντρόφων στην επιτυχία της σεξουαλικής πράξης και την ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας.Και αυτό εξαρτάται και από την επιθυμία και την οικειότητα μεταξύ τους.
Εξαρτάται επίσης από την επιτυχία του θεραπευτή και από την απόδοσή του και τις προσαρμοσμένες μεθόδους για τη θεραπεία συμπεριφοράς και τις γνωστικές δεξιότητες που έχει, την ακρίβεια της αξιολόγησης, τον εντοπισμό προβλημάτων, την ερμηνεία και την ανάπτυξη του κατάλληλου προγράμματος, της κατάστασης των δύο συντρόφων και της ευελιξίας σε τροποποιήσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.
Πηγές:1) S. Farag (2008): Ειδική Σύνοδος (σεξουαλική συμπεριφορά διάγνωση και θεραπεία διαταραχών).2) K. Fadel (2002): Σεξουαλική διαταραχή - Ψυχολογικές διαστάσεις των ανδρών και των γυναικών.3) A. Hefny (1992): Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου