ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ : * Νευρώσεις & ψυχικές διαταραχές * Συμβουλευτική & Υποστηρικτική * Για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι υποκατάστατο της ζωής αλλά μία γενική πρόβα για τη ζωή...Κανε την σωστή κίνηση.

διαφήμιση

25 Μαρ 2014

Χαρακτηριστικά της Νευρωτικής Προσωπικότητας / neurotic Personality




Η νευρωτική προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από τα εξής:

Έλλειψη ωριμότητας, έλλειψη αποτελεσματικότητας, έλλειψη αντοχής στην πίεση, αυτοϋποτίμηση, αναλγησία, άγχος, φόβος, εγωισμός, έλλειψη διορατικότητας, διαταραχή των κοινωνικών σχέσεων, έκδηλη δυσαρέσκεια , υπερβολική ευαισθησία στην κριτική που δέχεται και απογοήτευση.

Η νευρωτική προσωπικότητα οδηγείτε σε ρήξη με το εγώ του και φυσικά επηρεάζει αρνητικά την κανονική ροή της ζωής του, εμποδίζεται να εκτελεί τα καθήκοντά του πλήρως και αποτρέπεται από την απόλαυση της ζωής.


Παρ 'όλα αυτά, η δημόσια συμπεριφορά του ασθενή παραμένει σε φυσιολογικά όρια, διατηρεί τη γενική του καλή εμφάνιση, διατηρεί αίσθηση του περιβάλλοντος και δυσφορεί από την ασθένεια του, την αναγνωρίζει και θέλει να την θεραπεύσει,να αποκαταστήσει τον εαυτό του , και φυσικά συνεργάζεται με τον θεραπευτή του.
Οι συναισθηματικές πτυχές της νευρωτικής προσωπικότητας .
1 - Συναισθηματικά :
================
- αυτό το πρόσωπο είναι εξαιρετικά ευερέθιστο και ευέξαπτο στην ζωή .
Β - παρουσιάζει υπερβολικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται και να εξαντλεί την δύναμή του σε δύσκολες καταστάσεις.
Γ - Η νευρωτική προσωπικότητα γίνεται συνήθως θύμα των υπερβολικών του αντιδράσεων
Δ - συνήθως περιγράφει τον εαυτούς του ως "Νιώθω σαν να είμαι στη φυλακή, νιώθω κομμάτια, νιώθω σαν να είμαι στα πρόθυρα της τρέλας."
Ε - Παρόλο που κυριαρχείται από τα υπερβολικά συναισθήματα του και τις εντάσεις τους, ωστόσο συνεχίζει να εργάζεται και να παράγει. Γνωρίζει δε ταυτοχρόνως την κατάσταση του και την συμπεριφορά του.
Σε αντίθεση με την ψυχωτική προσωπικότητα που δεν αναγνωρίζει και δεν αντιλαμβάνεται καμία υπερβολή και κανένα λάθος στην δική του συμπεριφορά.

2 - Σε κοινωνικό επίπεδο:
====================
Α - Πάντα δραπετεύει και αποφεύγει τα προβλήματα αντί να τα αντιμετωπίσει και ενώ οι πηγές του φόβου και του άγχους στην ζωή του ποικίλουν και πληθαίνουν, καταλήγει στο τέλος σε ανάπηρη προσωπικότητα και παραιτείται. Σμικρύνεται η ζωή του όλο και σε μικρότερους κύκλους, αδειάζει από ερεθίσματα και γεμίζει με στάσεις και περιορισμούς. Έτσι κλείνεται στον εαυτό του και δεν αναπτύσσει τις ικανότητες του.

Β - Ζει σε έναν φανταστικό τρόμο,κλείνεται σε ένα εγώ (γίνεται εν ολίγοις παρατηρητης του κόσμου). Είναι μια προσωπικότητα άρρωστη και με έλλειψη ωριμότητας.

3 - Η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του:
=======================================
Η νευρωτική προσωπικότητα βρίσκει δυστοκία στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων και έχει μικρή ικανότητα στην ανταλλαγή τους.
Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η νευρωτική προσωπικότητα :Καταστέλλει την επιθυμία του να εκφράσει τα συναισθήματά του μπροστά σε άλλους και καταπνίγει την αντίρρηση του και την διαφοροποίηση του.
Ή .....Αναγκάζει τον εαυτό του να αποδεχθεί τα πράγματα που δεν αγαπά.
Ή .....Είναι ανίκανος να δώσει αγάπη και να απολαύσει την αγάπη των άλλων ατόμων. Δεν χαίρει τον σεβασμό των άλλων και μετατρέπεται σε επιθετική προσωπικότητα από φόβο απώλειας σεβασμού και εκτίμσης με αποτέλεσμα ναι ταλαντεύεται μεταξύ επιθετικότητας και υπαγωγής.

4 - Κοινωνική επαφή με άλλους :
==========================
Α - Η νευρωτική προσωπικότητα παρουσιάζεται ελλιπείς στις σχέσεις της όπως π.χ στην επικοινωνία. Για παράδειγμα μεταξύ πατέρα και γιου, ή προϊσταμένου και υφισταμένου. Διαπιστώνουμε ότι η σχέση του είναι γεμάτη με εντάσεις , αποτέλεσμα που απορρέει από τα εσωτερικά του προβλήματα και την λάθος ερμηνεία καταστάσεων που τον οδηγεί να διακόπτει την καλή επικοινωνία με τους άλλους.

Β - Η νευρωτική προσωπικότητα στέλνει διφορούμενα μηνύματα ...!
Παράδειγμα, επιτίθεται και περιμένει αγάπη. Αν δε λάβει την αντίδραση που περιμένει, ερεθίζεται, εξοργίζεται με αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα με τους άλλους και καθιστά τους άλλους θύματα του κακού τους εαυτού παρόλο την αρχική τους καλή διάθεση.
Η έκρηξη της νευρωτικής προσωπικότητας προκαλείται από : άγχος, κατάθλιψη, αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, κοινωνικές ανησυχίες, αυτομεμψία κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σελίδες