ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ : * Νευρώσεις & ψυχικές διαταραχές * Συμβουλευτική & Υποστηρικτική * Για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι υποκατάστατο της ζωής αλλά μία γενική πρόβα για τη ζωή...Κανε την σωστή κίνηση.

διαφήμιση

22 Μαρ 2014

Ατομική ψυχοθεραπεία η ομαδική ψυχοθεραπεία ?




Ατομική ψυχοθεραπεία η ομαδική ψυχοθεραπεία ?


Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι/ήταν ο καλύτερος τρόπος ψυχοθεραπείας, ο πιο σύντομος και ασφαλής, εξασφαλίζει την μοναδικότητα του ανθρώπου όσον άφορα την ύπαρξη του και την απόλυτη και μοναδική του οπτική και παράσταση ζωής.
Η ατομική ψυχοθεραπεία έχει τέχνη του εγώ που ζω μαζί με τους άλλους. Σημαντικό ρόλο παίζει η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή – θεραπευόμενου και στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, την εχεμύθεια και την κατανόηση.

Ενώ η ομαδική έχει τέχνη του εγώ που μοιράζουμε με τους άλλους,λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα καθώς υπάρχει αλληλεπίδραση όχι μόνο με τον θεραπευτή αλλά και μεταξύ των θεραπευόμενων και ναι και οι δυο τρόποι μπορούν να συνυπάρχουν σε παράλληλους χρόνους, όχι όμως πανάκια να αντικαθιστά ο ένας τον άλλο τρόπο ούτε ακόμα στην αποτελεσματική θεραπεία.


Η ατομική ψυχοθεραπεία έχει μείον ότι δεν μοιράζεται ο ασθενής και η ομαδική έχει μείον το ίδιο το προτερήματα της ότι μοιράζεται το μέλος και εύκολα( παρασταίνεται και παρασύρεται ) από τα άλλα μέλη.

Στην ατομική ψυχοθεραπεία υπάρχει απόλυτη χημεία μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή, αλληλοεκτίμηση και μέτρηση προόδου ενώ στην ομαδική δεν είναι εφικτή πάντα η καλή χημεία,στόχος και λόγο ύπαρξης μεταξύ των μελών και η σχετική δυσκολία του θεραπευτή στην επίτευξη της ισορροπίας και τον καθορισμένο στόχο μετάξι των μελλών.

Η ατομική θεραπεία είναι κλασική παγκοσμίως μπορεί και μονότονη άλλα μοναδική, η ομαδική είναι μορφή ψυχοθεραπείας όχι παγκόσμια ( λόγω κουλτούρας,στενών οικογενειακών σχέσεων και άλλα ) και είναι αποτελεσματική σε ειδικές ομάδες που έχουν την τύχη της ομοιογένειας, τον μικρό αριθμό ατόμων, επίπεδο κουλτούρας ,και τον στόχο ύπαρξής της, συν βέβαια πάντα τον/την ικανό ψυχοθεραπευτή.

Στην ατομική ψυχοθεραπεία δεν χρειάζονται προϋπόθεσες εκτός από την θέληση του ασθενούς για βελτίωση της κατάσταση του και τον ικανό και έμπειρο ψυχοθεραπευτή, ενώ στην ομαδική χρειάζεται απαραιτήτως η απόλυτη γνώση του ψυχοθεραπευτή συν η ικανότητα του στον τομέα της ψυχικής υγείας και άλλες ικανότητες στην διοίκηση μιας ομάδας θεραπείας, δυσκολίες, ελλείμματα,ανομοιογένεια σε άτομα που συνυπάρχουν παράλληλα.


Η ομαδική θεραπεία είναι κατάλληλη ειδικά σε ομάδες αυτογνωσίας,θέματα διαπροσωπικές σχέσεις, ομάδες πένθους,διαχείριση θυμού και άγχους,ομάδες κακοποιημένων γυναικών,ομάδες με θέματα εθισμού, δυσκολίες στην επικοινωνία και άλλα πολλά.

Στην ατομική θεραπεία διηγιέται άνετα, ελεύθερα, ο ασθενής, έχει την αποκλειστικότητα με τον θεραπευτή του χωρίς άγχος για την εχεμύθεια και το απόρρητο (στα επικίνδυνα και παράνομα θέματά του) ούτε τον φόβο να ανοίξει την ψυχή του και τα δύσκολα μονοπάτια της μαζί του. Στην ομαδική τα μέλη μαθαίνουν να μιλούν για τον εαυτό τους και τις σημαντικές σχέσεις και καταστάσεις της ζωής τους ίσως ακόμα να χρειάζονται χρόνο αρκετό για να εκφράζουν ελεύθερα και ειλικρινά τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις και ανάγκες τους μπροστά σε άλλους.

Τέλος στην ατομική θεραπεία η αποκλειστική ευθύνη για την επίτευξη του στόχου της έγκειται σε δυο άτομα ασθενή και ψυχοθεραπευτή ή αντιστρόφως. Στην ομαδική υπάρχουν πολλοί παράμετροι για την ευθύνη και την επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σελίδες