ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ : * Νευρώσεις & ψυχικές διαταραχές * Συμβουλευτική & Υποστηρικτική * Για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι υποκατάστατο της ζωής αλλά μία γενική πρόβα για τη ζωή...Κανε την σωστή κίνηση.

διαφήμιση

6 Δεκ 2012

Αυτοεξυπηρέτηση






Η αυτοεξυπηρέτηση είναι οι συμπεριφορές οι οποίες επιτρέπουν στο παιδί να φροντίσει τον εαυτό του στον τομέα της τροφής, το ντύσιμο,το μπάνιο και την τουαλέτα.

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί ήδη να έχουν συμπεριληφθεί στην κατηγορία με τις κοινωνικές δεξιότητες, επειδή είναι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ζωή με άλλους ανθρώπους, με την αντίληψη (σχήμα, μεγέθη κλπ) και με τις κοινωνικές συνήθειες της οικογένειας. 

Ωστόσο, αυτές οι συμπεριφορές είναι τόσο σημαντικές για το παιδί και την οικογένειά του, που έχουν τοποθετηθεί σε χωριστή κατηγορία. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι χωριστή κατηγορία μια και όλα (κοινωνικοποίηση, αυτοεξυπηρέτηση, αντίληψη,κινητικότητα, γλώσσα) είναι μια αλληλένδετη αλληλουχία μαζί και χωριστά.

Υπάρχει μια αλληλουχία πράξεων πριν το παιδί μπορέσει να αυτοεξυπηρετηθεί. Δηλαδή, πρώτα το παιδί πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το δάκτυλο και τον αντίχειρά του για να βάλει ένα μεγάλο κομμάτι παζλ πριν να βάλει ένα κουμπί σε μια κουμπότρυπα.

Η ικανότητα να νοιάζεται για τον εαυτό του σχετίζεται επίσης με την ικανότητα να δει τον εαυτό του ως ένα μοναδικό, ανεξάρτητο μέλος της οικογένειας και της κοινότητας.

Η ανάπτυξη της αυτοεξυπηρέτησης θα βοηθήσει το παιδί στην προσπάθειά του να γίνει ένα χαρούμενο, ανεξάρτητο μέλος της οικογένειας και της κοινότητας.

Η εξέλιξη αυτή βοηθά τα μέλη της οικογένειας να ζουν πιο εύκολα με το παιδί και η οικογένεια να είναι πιο ανεξάρτητη από το παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σελίδες